SOURDOUGH Congres 2024

Afgelopen weekend vond het jaarlijkse SOURDOUGH congres plaats, georganiseerd door de Richemont Club België. Dit evenement, dat gepassioneerde bakkers en ambachtslieden van over de wereld samenbrengt, stond in het teken van zuurdesem en de toepassingen ervan in moderne producten. Het congres bood een unieke kans om inspiratie op te doen, inzichten te krijgen en te netwerken met vakmensen uit de hele bakkerswereld.

Een inspirerende zondag in Verviers

Het SOURDOUGH congres werd afgetrapt met een ontvangst en rondleiding door Brussel. Een diner sloot voor de internationale gasten de dag af. Zondagochtend werd al vroeg vertrokken richting het Van der Valk Hotel te Verviers, een prachtige locatie die een perfecte sfeer bood voor een dag vol culinaire ontdekkingen. De dag begon met een boeiende demo door Bruno Van Vaerenbergh, een expert op het gebied van veganistische producten. Bruno wist de aanwezigen te inspireren met zijn diepgaande kennis en passie voor plantaardige bakkerijproducten. Hij belichtte de nieuwste trends binnen de veganistische bakkerijwereld, hoe zuurdesem hier perfect in past en hoe de trends in de bakkerswereld zijn.

Chocolade museum Darcis
Jean-Philippe Darcis in de Darcis Academy

Na deze inspirerende sessie kregen de deelnemers de kans om het museum en de werkplaatsen van Chocolatier Darcis te bezoeken. Jean-Philippe Darcis, gaf een demonstratie over het maken van macarons. Het was een heerlijke afsluiter van de dag, waarbij de deelnemers konden proeven van de kunst van de chocolaterie en meer leerden over het vakmanschap achter deze verfijnde producten.

Maandag: Alles in het teken van zuurdesem

Moderator Karl De Smedt en Richemont Club België voorzitter Johan Buelens

Op maandag stond zuurdesem centraal. Deze dag werd gemodereerd door niemand minder dan Karl De Smedt, bibliothecaris van de enige Zuurdesem Bibliotheek in St-Vickt. De Smedt, een ware autoriteit op het gebied van zuurdesemculturen, zorgde ervoor dat de dag vlot verliep, vol waardevolle informatie en praktische inzichten.

De presentaties en workshops op maandag boden de aanwezigen dieper inzicht in de complexiteit en veelzijdigheid van zuurdesem. Er werd ingegaan op zowel de traditionele als de innovatieve toepassingen van zuurdesem in verschillende bakkerijproducten, met aandacht voor de wetenschappelijke kant van het fermentatieproces, evenals de culinaire en commerciële voordelen van werken met zuurdesem.

Dinsdag: Inspiratie en Beleving

De derde dag van het SOURDOUGH congres begon op dinsdag met een verdeling van de deelnemers in twee groepen. De groepen reisde af naar Sankt-Vith, waar 1 groep naar evenementenhal Triangel ging en Stefan Vandaele een demonstratie gaf. Hij werkte met de hoogwaardige producten van Corman en toonde hoe deze perfect gecombineerd kunnen worden met zuurdesem voor het maken van verfijnde bakkerijproducten.

Ondertussen kreeg de tweede groep een exclusieve rondleiding bij Puratos, waar ze een blik in de geschiedenis van zuurdesem kregen en inzicht kregen in het Taste Tomorrow-project. Dit programma biedt waardevolle data over de toekomst van de bakkerijsector en consumententrends. Daarnaast mochten de deelnemers een blik werpen in de enige zuurdesembibliotheek ter wereld, een schatkamer van desemculturen die zorgvuldig worden bewaard en bestudeerd door experts.

Puratos
Evenementenhal Triangel

Middagprogramma op het F1 Circuit van Spa-Francorchamps

Na de lunch in de Triangel werden de deelnemers naar het iconische F1 Circuit van Spa-Francorchamps gebracht, waar een boeiend middagprogramma op hen wachtte. Een deel van de groep kreeg een uitgebreide rondleiding door de catacomben en het perscentrum van het circuit, waarbij ze een kijkje achter de schermen konden nemen en de geschiedenis van deze beroemde racebaan leerden kennen.

De andere groep genoot ondertussen van een adembenemende circuitdoop, waarbij ze in een Renault Alpine A110 als passagier over het circuit scheurden. Deze ervaring werd met groot enthousiasme ontvangen en bleek voor velen een onvergetelijk hoogtepunt van de dag te zijn.

Toekomstplannen en Netwerken

Aansluitend op de activiteiten werd de groep samengebracht in de loges van het circuit, waar de verdere koers van de Richemont Club internationaal werd besproken. Marcel Paa, de nieuwe voorzitter van de internationale club, werd officieel voorgesteld. Hij deelde zijn visie over hoe social media de professionele bakkersgemeenschap kan versterken en benadrukte het belang van online zichtbaarheid in de moderne wereld.

Marta Perotti presenteerde vervolgens de nieuwe internationale logo’s van de club, een visuele vernieuwing die de toekomstgerichtheid van de organisatie symboliseert. Tanguy Poncelet, vertegenwoordiger van Corman, gaf daarna een praktische uiteenzetting over hoe bakkers elkaar kunnen versterken door samen te werken op social media en hoe ze optimaal gebruik kunnen maken van digitale platforms om hun producten en vakmanschap te promoten.

Afsluiting met Receptie en Slotdiner

De dag werd op een feestelijke manier afgesloten met een zonnige receptie op het balkon, waar de deelnemers onder het genot van een hapje en drankje konden netwerken en nagenieten van de bijzondere ervaringen van die dag, terwijl bolides voorbijraasden in de beroemde Raidillon. Vervolgens vond het slotdiner plaats, een culinair hoogtepunt dat zorgde voor een sfeervolle afsluiting van deze inspirerende dag.

Voordat iedereen richting bus keerde, ontvingen de deelnemers nog een bijzonder cadeau van Karl De Smedt: een exemplaar van het boek over zuurdesem, een perfect aandenken aan een congres vol kennis en inspiratie.

Het SOURDOUGH congres was een geslaagde mix van vakmanschap, innovatie en beleving, en biedt volop stof tot nadenken en experimenteren voor alle aanwezigen in de bakkerijsector.

De deelnemers keerden huiswaarts met een schat aan nieuwe kennis, technieken, inspiratie en connecties die ze kunnen toepassen in hun eigen bakkerijen en producten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *