Netwerken: Mijn ervaring en tips

Fotografie Schnabel pitched zijn bedrijf tijdens het netwerkevent van Open Coffee Aartselaar bij BMW Jorssen

Sinds ik mijn gestart ben met mijn onderneming, heb ik geleerd dat netwerken een essentieel onderdeel is van mijn werk en mijn beginnend succes. Of het nu gaat om het vastleggen van bijzondere momenten tijdens een netwerkevent of het uitbreiden van mijn klantenkring, netwerkevents hebben me steeds weer nieuwe mogelijkheden geboden.

Fotografie Schnabel pitched zijn bedrijf tijdens het netwerkevent van  Open Coffee Aartselaar bij BMW Jorssen

Netwerkevents: Een bron van inspiratie

Ik woon regelmatig (als mijn agenda het toelaat) lokale netwerkevents bij zoals Open Coffee Aartselaar, Open Coffee Mechelen en evenementen georganiseerd door UNIZO. Deze bijeenkomsten bieden mij niet alleen de kans om over mijn werk en passie te praten, maar ook om waardevolle contacten te leggen met andere professionals in verschillende branches.

Deze maand had ik dankzij mijn partnerschap met UNIZO Aartselaar de kans gekregen om aanwezig te zijn bij het Love Tomorrow event op het domein van De Schorre in Boom. Dit evenement, bekend om zijn inspirerende locatie, prachtige decors (Tomorrowland is even van/voor ondernemers) en boeiende keynotes, was zonder twijfel een hoogtepunt voor mij. Het bood een unieke manier om mijn netwerk verder uit te breiden en mezelf te omringen met gelijkgestemde professionals.

De kracht van connecties

Het bestuur van Unizo Aartselaar en ikzelf op het Love Tomorrow Congres

Netwerken draait niet alleen om het uitwisselen van visitekaartjes, QR-codes of emailadressen. Het gaat om het opbouwen van betekenisvolle relaties. Tijdens events zoals Love Tomorrow heb ik de kans gehad om in gesprek te gaan met mensen die dezelfde passie delen voor hun vak. Het delen van ervaringen en ideeën heeft me niet alleen geïnspireerd, maar ook nieuwe perspectieven gegeven op mijn eigen werk.

Een goed netwerk kan deuren openen naar nieuwe opdrachten, samenwerkingen en/of partnerschappen en kansen die ik anders misschien nooit zou hebben gehad. Het is een investering in de toekomst van mijn bedrijf en mijn persoonlijke groei als fotograaf.

Het belang van aanwezigheid

Aanwezig zijn bij deze evenementen heeft me ook geholpen om mijn zichtbaarheid te vergroten. Mensen herinneren zich niet alleen mijn werk, maar ook mijn aanwezigheid en betrokkenheid. Dit heeft geleid tot mond-tot-mondreclame en aanbevelingen, wat van onschatbare waarde is in een sector waar vertrouwen en reputatie cruciaal zijn.

Tips voor beginnende netwerkers

Voor degenen die nieuw zijn in het netwerken, wil ik graag enkele tips delen die mij hebben geholpen om effectief te netwerken:

  1. Wees Voorbereid: Zorg ervoor dat je een korte introductie (moet niet langer dan 1min duren) van jezelf en je werk kunt geven. Dit helpt je om zelfverzekerd over te komen en maakt het makkelijker om gesprekken te beginnen. Hoe zenuwachtig je ook bent, blijf jezelf en vertel over je passie. (Geloof me, tijdens mijn eerste pitch heb ik me verschillende keren geëxcuseerd omdat ik zo zenuwachtig was. Maar blijf het doen en je wordt er beter in)
  2. Luister Actief: Netwerken gaat niet alleen om jezelf promoten, maar ook om luisteren naar anderen. Toon oprechte interesse in wat anderen te zeggen hebben en stel vragen.
  3. Volg Op: Na een event is het belangrijk om contact te houden met de mensen die je hebt ontmoet. Stuur een follow-up e-mail of bericht op LinkedIn om de connectie te versterken.
  4. Wees Jezelf: Authenticiteit is essentieel. Mensen waarderen oprechtheid en het is belangrijk om jezelf te blijven in elk gesprek. Kom je niet uit je woorden? Probeer dit om te zetten naar een grappige anekdote of excuseer je even of drink een slok water.
  5. Blijf Geduldig: Netwerken kost tijd. Verwacht niet dat je direct resultaten ziet. Het opbouwen van waardevolle relaties vergt geduld en consistentie.

Waarom zou je moeten netweken?

Of je nu fotograaf bent zoals ik, kunstenaar, een ondernemer, of een professional in een ander vakgebied, het bijwonen van kleine of grote netwerkevents kan je helpen om je horizon te verbreden en nieuwe mogelijkheden te ontdekken. Het is een kans om te leren, te groeien en jezelf te positioneren in je vakgebied. Het kan ook mogelijkheden bieden op unieke samenwerkingen of doorverwijzingen.

Ik raad je dan aan om ook de stap te zetten en actief deel te nemen aan deze netwerkevents. Zelfs bij enorme twijfel of dit wel iets is voor je. Ontmoet nieuwe mensen, deel je verhaal en wie weet wat voor geweldige kansen er op je pad komen. Mij heeft het dit jaar al ontzettend veel opgebracht.

Welk netwerkevent kan ik eigenlijk bijwonen?

Er zijn zowel gratis als betalende events, met weinig tot veel verplichtingen of commitment. Zo zijn de Open Coffee’s van Open coffee Vlaanderen gratis en vlot toegankelijk en de events van bepaalde netwerkclubs betalend (zoals bvb BNI).

Welke is de beste? Dat moet je jammer genoeg voor jezelf zien uit te maken. Voor mij persoonlijk hou ik van het toegankelijke van een Open Coffee. Je kan me dus voornamelijk vinden op deze events van Open Coffee Aartselaar of deze van Open Coffee Next Level

Connecteer alvast met mij op LinkedIn en ontdek hoe netwerken je kan helpen om je doelen te bereiken. Laten we samen bouwen aan een sterk netwerk en elkaar ondersteunen in succes. Bekijk hieronder alvast enkele sfeerbeelden vanop het Love Tomorrow Congres.

Met beeldige groet,

Jurgen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *